De bibliotheken hebben groen licht gekregen om te heropenen binnen de geldende regels. Klik hier voor meer informatie op de corona-pagina.

LET OP: klanten van Bibliotheek Dwingeloo kunnen alleen boeken reserveren via de website van Bibliotheek Diever. Lees meer

Activiteiten en nieuws van de Bibliotheek

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws, onze activiteiten en acties? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Je hoeft geen lid van de bibliotheek te zijn om onze nieuwsbrief te ontvangen.

Maak gebruik van onze afhaalservice 

De bibliotheken zijn helaas gesloten, maar we bieden je wél de mogelijkheid gereserveerde boeken af te halen in de Bibliotheek Emmen, Klazienaveen, Emmer-Compascuum of Nieuw-Amsterdam.

Hoe werkt het? 

 • Reserveer via onze catalogus maximaal 4 boeken.
 • Op het moment dat wij jouw reserveringen hebben verzameld, nemen wij telefonisch contact met je op. 
 • Dit kan een aantal dagen duren, omdat wij ingeleverde boeken eerst een aantal dagen in quarantaine plaatsen ter voorkoming van besmettingsgevaar.
 • Het is niet nodig jouw bibliotheekpas mee te nemen. Je stapeltje reserveringen ligt kant en klaar op je te wachten.
 • Heb je al reserveringen gedaan of staat er zelfs al iets voor je klaar? Deze verwerken wij als eerst. We maken hierover telefonisch een afspraak met jou.

Let op: omdat er momenteel geen transport plaatsvindt tussen de Drentse bibliotheken, is het alleen mogelijk materialen te reserveren die aanwezig zijn in Emmen centrum, Klazienaveen, Emmer-Compascuum of Nieuw-Amsterdam! Is jouw standaard afhaalvestiging anders dan deze vestiging, dan dien je dat aan te passen naar Emmen Centrale, Klazienaveen, Emmer-Compascuum of Nieuw-Amsterdam. Dit kun je doen bij het maken van de reservering.

Contactgegevens controleren 

 • Controleer bij ‘mijn gegevens’ of je telefoonnummer klopt. Zonder correct telefoonnummer, kunnen wij je reservering niet in behandeling nemen. 

Nog even dit 

 • Het afhalen van de materialen gebeurt volledig contactloos.
 • Houd er rekening mee dat slechts een afgebakend gedeelte van de bibliotheek geopend is.
 • Onze overige faciliteiten (zoals onder andere toiletten, computers en printers) zijn niet toegankelijk. Ook is er geen personeel aanwezig.
 • Je kunt boeken en dvd’s inleveren in de brievenbus naast de ingang. We waarderen het als je dit doet.
 • Mocht je tegen problemen aanlopen met het reserveren, dan kun je telefonisch contact opnemen op 0591-681444.

De Bibliotheek in Erica

Het Servicepunt Erica is gevestigd in 't Schienvat.

De bibliotheek Emmen biedt in Erica een leestafel met tijdschriften en het Dagblad van het Noorden, Grote Letterboeken, een ruime collectie romans en een kleine collectie peuterboeken. Reserveringen kunnen hier worden opgehaald.

Openingstijden Servicepunt Erica

Het Servicepunt in Erica is geopend op elke werkdag als 't Schienvat ook is geopend.

Contactgegevens Servicepunt Erica

Heidebloemstraat 4
7887 EB Erica
0591 - 681 444
klantenservice@bibliotheekemmen.nl

Haltetijden bibliobus Erica

De bibliobus staat elke dinsdagmiddag bij 't Schienvat met een collectie voor volwassenen en jeugd.

Dinsdag van 15:05 - 15:50 uur bij 't Schienvat (collectie voor volwassenen en jeugd)
Woensdag oneven weken van 8:30 - 12:15 uur bij het Brummelbos (collectie voor de jeugd)
Woensdag even weken van 10:00 - 11:15 uur bij het Anbrenge (collectie voor de jeugd)
Woensdag even weken van 11:20 - 12:15 uur bij het Willem-Alexander (collectie voor de jeugd)

De bibliobussen maken deel uit van het netwerk van bibliotheekvoorzieningen in de gemeente Emmen. Zij zijn de toegangspoort tot de collecties en diensten van alle bibliotheken in Drenthe. Boeken en andere materialen kunnen online worden gereserveerd en worden opgehaald en ingeleverd in de bibliobus.

Collectie in de bibliobussen

De collectie van een bibliobus bestaat voor volwassenen uit romans en grootletterboeken in allerlei genres en tijdschriften. Voor de jeugd zijn er peuterboekjes, prentenboeken, (voor)leesboeken, strips, informatieve boeken en luisterboeken. De zorgvuldig afgestemde bibliobuscollectie wordt elke week aangevuld met nieuwe materialen en voortdurend gewisseld. De bibliobussen vervoeren ook aangevraagde lees- of projectcollecties voor scholen.

In het overzicht van alle halteplaatsen kun je lezen welke bussen een collectie voor volwassenen en jeugd heeft en welke bussen alleen collectie voor de jeugd.

Standplaatsen van de bibliobussen

Een compleet overzicht van alle standplaatsen en tijden van de bibliobussen in de gemeente Emmen vind je in het overzicht van alle halteplaatsen.

Overzicht halteplaatsen

 

Uitval bibliobus

Als de bibliobus door een technische storing of weersomstandigheden niet kan komen dan wordt dit, indien mogelijk, bij de standplaats aangegeven. Actuele informatie wordt ook gepubliceerd op de website, Facebook en Twitter van de Bibliotheek Emmen.

Catalogus

In de bibliobus kun je de online catalogus raadplegen. In de catalogus kun je zoeken naar boeken, cd’s, dvd’s en andere materialen van de bibliotheken in Drenthe. Alle materialen zijn beschreven in de catalogus en voorzien van een plaatskenmerk. Ook geeft het systeem aan of een boek, tijdschrift, cd of dvd beschikbaar is. In de catalogus kun je ook je eigen lenersgegevens bekijken, verlengen en reserveren.

Hulp nodig?

De medewerkers helpen je graag bij het zoeken naar de juiste informatie. Reserveren kun je ook b.v. thuis zelf doen via de online catalogus en via de app van de bibliotheken en afhalen en inleveren in de bibliobus.

Word lid

Word vandaag nog lid en profiteer van onze enorme collectie aan boeken, tijdschriften, kranten, e-books, muziek, games en meer!

Direct online inschrijven

Na onze pilot van vorig jaar is wel duidelijk dat Scoor een Boek! scoort! 5312 boeken zijn er door 447 leerlingen uit onze gemeente gelezen! Leerkrachten zien massaal het belang in van goed leren lezen bij opgroeiende kinderen en weten dat plezier hierbij een grote factor speelt. En niet alleen leerkrachten zien dit in, ook profvoetballers weten dat goed leren lezen belangrijk is om goed te kunnen participeren in de maatschappij. Daarom zal Dennis Telgenkamp, keeper van FC Emmen, de leerlingen van gemeente Emmen aanmoedigen om zoveel mogelijk boeken te scoren!

Scoren kun je overal!

De Bibliotheek Emmen is zeer verheugd om in samenwerking met de stichting Naoberschap United (van FC Emmen) een 2e editie aan te kondigen! Scoor een Boek! Is een uniek leesproject voor leerlingen uit groep 5 en 6 van het primair onderwijs. Scoor een Boek! combineert lezen met sport, want… scoren kun je overal.

Profvoetballer van FC Emmen

De leerlingen gaan tijdens Scoor een Boek! tien weken lang hun best doen om zoveel mogelijk boeken te lezen (‘scoren’) in de klas.
De bibliotheek wil hiermee het leesplezier bij kinderen aanwakkeren. De kinderen worden extra gestimuleerd door Dennis Telgenkamp, profvoetballer van FC Emmen. Aan het eind van het project vindt een sportieve afsluiting plaats in het stadion van FC Emmen.

Scoor een Boek! in Emmen


Aftrap in de klas | 3 en 4 februari 2020 | Duur: 30 minuten
Een medewerker van de bibliotheek komt in de klas om de boeken te overhandigen en neemt een videoboodschap mee.

Scoor een boek 2020 1 Scoor een boek 2020 2


Rust in de klas | 9 en 10 maart 2020 | Duur: 30 minuten
Een medewerker van de bibliotheek komt in de Rust langs om met de kinderen te praten over de gelezen boeken. Ook is er een nieuwe videoboodschap voor de leerlingen.


Fluitsignaal Stadion FC Emmen | Dinsdag 21 april 2020 | Duur: 1,5 uur
Na 10 weken boeken ‘scoren’ is het tijd om te gaan scoren op het sportveld. Daar wordt ook bekendgemaakt hoeveel boeken de leerlingen in totaal hebben gelezen.

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Anouk Haddering.

 • Vacatures


  Fondsenwerver

  Biblionet Groningen en Biblionet Drenthe zoeken een gezamenlijke Fondsenwerver (32-36 uur).

  Als gevolg van de coronamaatregelen is de werving voor een fondsenwerver tijdelijk stop gezet. We verwachten de procedure voor de zomer weer op te kunnen starten. Houd daarvoor de website in de gaten.


  Stagiair(e) marketing & communicatie

  Bibliotheek Emmen heeft vanaf september 2020 weer plek voor een stagiair(e) marketing / communicatie / commerciële economie.

  Ben jij een enthousiaste hbo student? Zoek jij een stage gericht op marketing & communicatie? Zoek niet verder!

  Als stagiair(e) marketing & communicatie bij Bibliotheek Emmen maak je kennis met het promoten van activiteiten en producten, zowel online als offline. Je werk bestaat uit het bereiken van doelgroepen op een efficiënte en originele manier.


   

 • Open sollicitaties

  Open sollicitaties zijn altijd welkom!
  Op het moment dat er een vacature ontstaat die passend lijkt, wordt er contact met je opgenomen.

  Wil je solliciteren bij Bibliotheek Emmen of Bibliotheek Hoogeveen? Stuur je open sollicitatie dan rechtstreeks naar deze bibliotheken. Als je wilt solliciteren bij Biblionet Drenthe of een van de andere bibliotheken in Drenthe, kun je je open sollicitatie mailen naar solliciteren@biblionetdrenthe.nl

   

 • Stages

  Denk ook eens aan de bibliotheek als je op zoek bent naar een afwisselende stageplaats. In de Drentse bibliotheken of bij Biblionet Drenthe kunnen regelmatig enthousiaste stagiairs worden geplaatst.

  Mail naar solliciteren@biblionetdrenthe.nl of neem rechtstreeks contact op met de bibliotheek waar je stage zou willen lopen.

 • Vacatures voor vrijwilligers

  Heb jij tijd én vind je het leuk om kinderen en volwassenen te helpen? Word dan vrijwilliger in één van de bibliotheken in onze provincie. Op dit moment helpen er al zo’n 450 vrijwilligers mee in en rond onze bibliotheken; daar zijn we reuze dankbaar voor! Er is altijd ruimte voor nieuwe enthousiaste vrijwillige medewerkers.

   

  Naar de vacatures voor vrijwilligers

Deel deze pagina