Populaire nieuwe titels week 49

Judas | Amos OZ

judasJeruzalem, de winter van 1959. Sjmoeël Asj besluit zijn studie over Judas af te breken. In diezelfde tijd verlaat zijn vriendin hem en blijkt dat zijn ouders hem niet meer financieel kunnen ondersteunen. Sjmoeël heeft er genoeg van en wil Israël verlaten, maar dan ziet hij een advertentie die hem de mogelijkheid geeft om toch te blijven, ook al mag hij niemand vertellen waar hij is.

Hij komt terecht in het huis van een oude man, Gersjom Wald. Samen praten ze over het zionisme en het conflict tussen de joden en de Arabieren. Ook ontmoet Sjmoeël de ondoorgrondelijke vrouw Atalja Abarbanel. Direct is hij van zijn stuk gebracht door haar schoonheid en ongenaakbaarheid. Langzaam weet hij het geheim van de relatie tussen de oude man en Atalja te ontrafelen.

Gekozen als Boek van de Maand november bij De Wereld Draait Door.

Reserveer

 

De wraak van Poetin | Hubert Smeets

wraakpoetinRusland wil zijn oude glorie als supermacht terug. Sindsdien woedt er oorlog in Europa. Hoe heeft het zover kunnen komen? Zonder oog voor personen als Gorbatsjov, Jeltsin en Poetin is de assertiviteit van dit nieuwe Rusland niet te begrijpen.

Gorbatsjov opende met zijn glasnost een doos van Pandora. Jeltsin hervormde het land niet echt. Poetin profiteerde van hun falen en kon de staat weer in het centrum van de macht zetten. Maar er zijn ook structurele oorzaken voor het feit dat Rusland zich nu hard tegen Europa keert. Ondanks de privatiseringen en de opmars van een middenklasse in deze eeuw is Rusland een neofeodale maatschappij. De mens is er onderdaan gebleven en nooit staatsburger geworden.

Hubert Smeets beschrijft de breuklijn in de Russische samenleving met een scherpe pen en een goed oog voor detail. Tijdens de ondergang van de Sovjet-Unie in 1991 was hij correspondent in Moskou en is sindsdien het land op de voet blijven volgen. 

Reserveer

 

De arabier van de toekomst 2 | Riad Sattouf

arabier In 1984 is de kleine Riad zes jaar oud en nog altijd een betoverend mooie man, met de blonde haren van zijn Franse moeder. Een man die voor de grootste uitdaging van zijn leven staat: hij gaat naar school. En niet in Frankrijk, nee, in het land waar zijn vader vandaan komt, het Syrië van Hafez al Assad.

Stripverhaal over een jeugd in het Midden-Oosten (1984-1985) dat kan bijdragen om de actuele ontwikkelingen rond Syrië beter te begrijpen. 

Reserveer

 

Eerdere items