Populaire nieuwe titels week 39

Different cook - Louis van Gaal in Manchester | Geert Langendorff

differentcook Zongebruind en met een aura van onoverwinnelijkheid arriveerde Louis van Gaal na het wk in Brazilië bij Manchester United, de grootste club ter wereld. Zijn opdracht was simpel: na een desastreus jaar moest hij een positief hoofdstuk toevoegen aan de rijke historie van de Busby Babes en de teams van Sir Alex Ferguson.

De weg naar de top, die Van Gaal doorgaans makkelijk vindt, bleek in Engeland veel kronkeliger dan bij eerdere standplaatsen als Amsterdam, Barcelona en München. Ongeschikte spelers, een karrenvracht aan blessures, de Britse voetbalcultuur én de taal noopten hem zich in moeizame bochten te wringen. De Premier League, zo merkte hij, was andere koek.

Sportjournalist Geert Langendorff trok naar Manchester en volgde de Nederlander, zijn team - Robin van Persie en Daley Blind in het bijzonder - op de voet. Hij beschrijft het leven van de coach, zijn spelers en de fans vanuit het perspectief van een stad waarin bijna alles om één ding draait: voetbal.

Reserveer

 

De stilte van het licht | Joost Zwagerman

stiltevhlichtSoms horen we louter stilte, of veronderstellen we stilte te horen. Maar wie heeft ooit stilte gezien? Hoe ziet stilte eruit? Hoe druk je de afwezigheid van geluid uit in beeld?

De Belgische kunstenaar Luc Tuymans stelde eens dat kunstwerken, willen ze effect sorteren, 'de immense intensiteit van stilte' moeten verspreiden. De stilte van het licht is een onderzoek naar facetten van die immense stilte. Misschien belichaamt stilte in de kunst een verlangen om er niet te zijn. Dit verlangen vormt voor Zwagerman de aandrijfmotor in De stilte van het licht.

De laatste essayverzamling van de onlangs overleden Joost Zwagerman met als subtitel Schoonheid en onbehagen in de kunst.

Reserveer

 

Eerdere items