Populaire nieuwe boeken, week 13

Ben je gelukkig? | Peter Middendorp

Ben je gelukkigPeter Middendorp, die in 2014 doorbrak met zijn geweldige roman Vertrouwd voordelig, was de afgelopen jaren vooral bekend als columnist. Zijn pen geldt als een van de mooiste van het land. Voor dagblad De Pers toog hij naar Den Haag om daar dagelijks het gewemel en gekonkel op het Binnenhof te observeren en te beschrijven. En dat deed hij, op een totaal eigen wijze. Politici hebben het er nog steeds over.
Na vier jaar Den Haag zat zijn maatschappelijke dienstplicht erop en verhuisde hij naar een andere stad, een ander leven, een andere krant: van De Pers naar de Volkskrant. Hij kreeg een huis en een gezin, hij werd een bohemien met vloerverwarming.
Sindsdien kijkt hij met andere ogen om zich heen. Middendorp schrijft vol mededogen, en vooral ook met humor, over het menselijke streven naar het grote geluk in de kleine dingen; met berusting beziet hij het gestompel en gekrabbel van zijn medemens en vooral ook van zichzelf.
Ben je gelukkig? bevat de mooiste stukken die Middendorp de afgelopen jaren schreef - het ideale cadeau voor iedereen die Middendorp kent als romanschrijver of juist als columnist.Peter Middendorp (Emmen, 1971) is een van de origineelste schrijvers van ons taalgebied. Als columnist is hij verbonden aan de Volkskrant. Zijn roman Vertrouwd voordelig behaalde de longlist van de Libris Literatuurprijs.Over Vertrouwd voordelig:'De motor van deze roman: wat betekent het om een zoon te zijn? Middendorp is niet alleen een erg goede columnist, maar ook een romanschrijver. Een echte.'
ARIE STORM, HET PAROOL ****'Een heerlijk boek.'
JEROEN PAUW'Vertrouwd voordelig is een verrukkelijk boek. Middendorp is onbedaarlijk grappig, bezit borend ontledingsvermogen en genadeloze zelfspot, maar daar zijn nu de deugd en de diepte van de roman aan toegevoegd. Een schrijver heeft zijn stem gevonden.'
TOMMY WIERINGA'De beste columnist van allemaal.'
SYLVIA WITTEMAN'Een machtig boek over een jongen die opgesloten zit in een droef stemmende poel van goedkoop plastic, eenvormigheid en het inschikkelijke dat een middenstander in een kleine gemeenschap aanhangt.'
NRC HANDELSBLAD *****

De mooiste van het land | Mark Traa

De mooiste van het landIn 1929 wordt de Zaandamse serveerster Johanna 'Jopie' Koopman door een jury van oudere heren verkozen tot de allereerste Miss Holland. In Amerika doet ze zelfs mee aan de Miss Universe-verkiezing. Meer dan honderdduizend mensen zien haar daar paraderen, slechts gekleed in badpak. Nederland onthaalt Jopie bepaald niet warm. Door mee te doen aan een dergelijke 'veekeuring' is ze in de ogen van verontwaardigde zedenmeesters nog maar één stap verwijderd van de prostitutie. Ook haar opvolgsters worden onthaald op hoon en afkeuring. Ons land is duidelijk nog niet klaar voor zulk schaamteloos vertoon van ijdelheid. In De mooiste van het land vertelt Mark Traa het nog niet eerder opgetekende verhaal van de vooroorlogse generatie Nederlandse schoonheidskoninginnen. Ook beschrijft hij hoe het de missen in hun latere leven is vergaan. En passant schetst hij een beeld van de mores in het Nederland van de jaren dertig van de vorige eeuw.

Herinnerde dagen | Herman van Veen

Herinnerde dagenOndanks zijn enorme staat van dienst in de vaderlandse en internationale theater- en muziekwereld heeft Herman van Veen op de vooravond van zijn zeventigste verjaardag nog niets aan gretigheid verloren. Hij werd geboren in het laatste oorlogsjaar, in een arbeidersgezin te Utrecht. Op het conservatorium ontdekte hij muziek, theater en dans. Het veranderde zijn leven, en dat van vele anderen.
In Herinnerde dagen kijkt Van Veen terug op zijn bewogen bestaan, openhartig, liefdevol en vol poëzie. Zijn levensverhaal bruist aan alle kanten en is nooit voorspelbaar. Met alles wat hij doet volgt een nieuw verhaal. De herinneringen zijn voor later.

Eerdere items